lauantai 10. maaliskuuta 2012

Yleistä

Tässä yleisimpiä ruokia joita ärtyvässä suolessa suositellaan ja ei suositella. 

Vältä
Sipulit, herneet, kaalit, tuore leipä, tuore pulla, kahvi(koita vähentää), limsat, karkit(sokeri-alkoholit), xylitoli, kivelliset hedelmät, omena(voi sopia keitettynä tai paistettuna esim. piirakassa),  tuorepasta, alkoholi, sienet, lanttu, parsa, pavut, maito, ravainen ruoka!!, ruisleipä, viljat, punajuuri, latva-artisokka, mango, laktoosi, prebiootit.


Lisää
peruna (todella kypsäksi keitettynä)
maissi (polenta)
riisi (speltti)
pähkinät
marjat
kypsät banaanit
kiivi
papaija
passion
raparperi
kesäkurpitsa (uunissa paistettuna)
tomaatti
salaatti
kurkku
idut
paprika (soseena)
porkkana (keitettynä!!)
munakoiso
selleri
kurpitsa 
PUHDAS kaura  
kala, kalkkuna, kana (maustamaton!)

tuoreet luomu salaatti ainekset saavat multa peukkua!

Porkkana sopii minulle todella kypsäksi keitettynä

Monilla ei ilmene ärtynyt suoli näin pahana kuin minulla. Itsellä noista ruuista sopii esimerkiksi
banaani, riisi, maissi, tomaatti, salaatti, kurkku, kesäkurpitsa, keitetty porkkana, paprika(sosekeitossa),  kala, kalkkuna, kana ja gluteenittomat & hiivattomat leivät. 
Samoin yleisesti kaikki gluteeniton ja laktoositon on suht OK.

Huomaan heti jos olen syönyt hiivaa..mahassa alkaa kuplia ikävästi ja voi myös tulla hieman kipeäksi. Syön kyllä silti joskus gluteenittomia sämpylöitä tmv.

Aikaisemmin aloitin aina syömään "normaalia ruokaa", kun maha oli kohtalaisen ok. Oireet kuitenkin palasivat niin aina viimeistään parin viikon päästä. Elämä oli suorastaan yhtä helvettiä!
Nyt oireet eivät ole palanneet tammikuun jälkeen :-)  Täytyy sormet ristissä toivoa, ettei myöskään ikinä palaa!
Apuna tässä prosessissa on myös ollut litalgin suolistolle tarkoitettu kipulääke. En tiedä auttaako se oikeasti, mutta päähän se ainakin auttaa. Sen ansiosta olen saanut aloitettua kiinteän ruuan syömisen uudestaan. Koska eniten pelkäsin niitä kipuja.

Itse kyllä juon välillä alkoholia ja käyn ihan baareissa vaikka maha voi olla hieman herkkänä seuraavana päivänä. Mutta krapulapäivän pyhitän kevyille ruuille, esim. banaanille ja nutridrinkille. 

~ M


ps. kuvaan yleensä itse blogin kuvat, mutta juuri nyt ei ollut tarvittavia aineksia joita kuvata, joten netti oli apuna :)



5 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että olet aloittanut tälläisen blogin kirjoituksen. Itse olen ollut mahavaivainen kolme vuotta ja vasta viime vuoden aikana opin elämään asian kanssa ja opin myös ne ruoka-aineet mitä en voi syödä ja niitä on PALJON. Viime vuoden lopulla uskalsin vasta syödä ensimmäisen Rosson pitsan hirveän listan kanssa kyselin, että eihän varmasti sisällä mitään näistä. No, ei sisältänyt mutta mausteet aiheuttivatkin sitten toisen ongelman..

    Tiedän tunteen, kun lääkärit kohauttavat olkiaan ja sanovat, että mitään ei löytynyt, olet terve kuin mikäkin. Monesti on tullut vain, että olet päästäsi sairas. Tsemppiä jatkoon ja innokkaasti jään odottamaan lisää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kiva kuulla, että ei ole ainoa tämän ongelman kanssa :) Toivottavasti näistä kirjoituksista on apua ja tsemppiä myös sinne! Ei tämä elämä tähän kaadu vaikka välillä on siltä tuntunutkin ;)

      Poista
    2. Huimasti pystyy vaikuttamaan ruokavaliolla. Olen siitä itse hyvin tarkka ja pystyn nykyään elämään hyvinkin normaalia elämää pelkästään kokoaikaisen kipulääkityksen ja ruokavalion kanssa mikä on ihan mahtavaa. Onneksi on tullut ihan törkeä määrä kaikkea uutta kauppoihin mikä sopii vatsavaivaisille. Uusin tuttavuuteni on Ingmannin Tofulinen tuutit mitkä on maidottomia ja gluteenittomia. :) Näin jäätelöriippuvaisena. ;)

      Suurin harmitus oli vain kun ihmiset kyseenalaistivat oireet ja sai täysin hullun ihmisen leiman. Oma äitinikin teki näin ja vasta kun tiputukseen päädyin niin ymmärsi tilanteen. Painoa oli vähimmillään 43kg ja pituutta kuitenkin sen 176cm, nyt mennään jo 10kg painavampana mutta edelleen odottelen sitä päivää kun vaaka näyttää normaaleita lukemia.

      Oletko sinä itse siis käynyt kapselikuvauksissa ja vatsan magneettikuvauksissa? Ne taitaa olla viimeiset mitä edes voi tehdä tähystyksien ja muiden jälkeen.

      Poista
    3. Jep kuulostaa täysin tutulta. Itse painoin pahimmillani 38kg ja silloin alkoi omakin äiti tajuamaan, että nyt ei ole pelkästä päästä kiinni.

      Kysyin tuosta kapselikuvauksesta, mutta kerrottiin että tehdään vaan ääritapauksissa ja yksityisellä ja tulisi maksamaan maltaita. :( Luin myös netistä siitä, enkä välttämättä niin innoissani siihen ryhtyisi..
      Eikä lääkärit enää minua niihin laita, kun olen saanut painoa takaisin ja joku ruoka pysyy sisällä..

      Poista
  2. Moikka! Huikeeta, että pidät tätä blogia! Mulla alkoi vaivat sun ikäisenä (nyt kohta 28), tehtiin tähystykset, ultrat ja kaikki mahdollinen. Maha oli niin sekaisin koko ajan, että lopulta laihduin ja jouduin tiputukseen. Ruokavaliolla sekä FitLine- juomasekoitteella sain vatsani rauhoittumaan, jouduin myös lopettamaan e-pillerit. Nyt vaiva taas nostaa päätään (ollut useita vuosia on/off) ja olo on ollut esimerkiksi tänään ihan kamala, maha ei pidä mitään sisällään. Pitää taas aloittaa FitLine-kuuri ja ajattelin kokeilla myös Vi-sibliniä, onko sulla kokemusta siitä? Aion myös ottaa tiukan otteen tuon ruokavalion kanssa sillä toimin yrittäjänä ja jokainen sairaspäivä on lompakosta pois =/

    VastaaPoista